Quality of Family Life and Workplace Deviant Behaviour with Perceived Competence as a Mediator among University Staff - A. Fagbenro, Dare; O. Olasupo, Mathew (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Več študij je ugotovilo različne dejavnike kot predhodnike odklonskega vedenja, vendar je o vlogi kakovosti družinskega življenja v smislu odklonskega vedenja na delovnem mestu in o vlogi zaznane kompetentnosti kot posrednika med kakovostjo družinskega življenja in odklonskim vedenjem v literaturi še vedno malo napisanega. Študija preučuje posredniški učinek zaznane kompetentnosti na odnos med kakovostjo družinskega življenja in odklonskim vedenjem na delu. Študija je kot teoretski izhodišči uporabila model dobrega počutja in teorijo samoodločanja. V študiji je sodelovalo 384 oseb, zaposlenih na univerzi v Nigeriji. Rezultati so pokazali, da obstaja pomembno negativno razmerje med kakovostjo družinskega življenja in odklonskim vedenjem na delovnem mestu. Rezultati hierarhične multiple regresije so prav tako pokazali, da zaznana kompetentnost deluje kot posrednik med kakovostjo družinskega življenja in odklonskim vedenjem na delovnem mestu. Te ugotovitve nakazujejo, da bi morali psihologi oblikovati programe usposabljanja, ki so usmerjeni v izboljšanje občutka kompetentnosti in kakovosti družinskega življenja, kar bo neizogibno zmanjšalo odklonsko vedenje na delovnem mestu.
Keywords: kakovost družinskega življenja; zaznana kompetentnost; odklonsko vedenje na delovnem mestu; zaposleni na univerzi