Determinants of Dividend Policy: A Case of Serbia’s Banking Sector - Jovković, Biljana; S. Vasić, Aleksandra; Bogićević, Jasmina (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Dividendna politika je eno najbolj kontroverznih področij podjetniških financ. Prispevek predstavlja rezultate raziskave bančnega sektorja Republike Srbije. Zaradi specifičnih značilnosti finančnega sektorja je raziskovanje dejavnikov divi- dendne politike še bolj kompleksno. Cilj te študije je določiti dejavnike dividendne politike v srbskem bančnem sektorju za obdobje 2009-2018. Da bi preverili razmerje med dejavniki in izplačilom dividend, smo izbrali model slučajnih učinkov. Empirični rezultati so pokazali, da imajo dividende preteklih let občuten pozitiven učinek na dividendno politiko. Pričujo- ča raziskava bi lahko zelo koristila posameznim investitorjem in direktorjem bank pri oblikovanju dividendnih politik, ki bi pripomogle k ustvarjanju čim večjega dobička in zadovoljevanju potreb zaposlenih ter delničarjev na dolgi rok.
Keywords: podjetniške finance; bančni sektor; dividendna politika; determinante dividendne politike; Srbija