The Impact of Debt Financing on the Value of a Company: the Case of North Macedonian Companies - Bojadzievska Danevska, Adrijana; Parnardzieva Stanoevska, Elena; Dimitrieska, Savica (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Namen tega prispevka je ugotoviti povezavo med zadolženostjo podjetja in njegovo vrednostjo. Uporabili smo vzorec 20 severnomakedonskih podjetij, ki kotirajo na makedonski borzi vrednostnih papirjev (MSE), in podatke za obdobje šestih let. V članku uporabljamo modele panelnih podatkov (združena regresija OLS, modeli fiksnih in naključnih učinkov) za oceno povezave med financiranjem z dolgom in vrednostjo podjetja, merjeno z donosnostjo sredstev (ROA) in Tobinovim Q. Glede na rezultate ima kratkoročni dolg statistično pomemben in negativen vpliv, medtem ko imajo donosnost naložb v človeški kapital (HCROI), velikost podjetja in tekoči koeficient pozitiven in statistično pomemben vpliv na ROA. Pri proučevanju vpliva zadolženosti na vrednost podjetja, merjeno s Tobinovim Q, imata kratkoročni in dolgoročni dolg pozitiven in statistično značilen vpliv. Naša raziskava kaže, da dolg sicer povečuje kazalnike tržne uspešnosti podjetja, vendar hkrati zmanjšuje računovodsko uspešnost poslovanja podjetja. Zato bi morali vlagatelji pri analizi vrednosti podjetja poleg Tobinovega Q, ki ga včasih lahko obravnavamo kot razmerje med tržno in knjigovodsko vrednostjo, upoštevati tudi temeljne kazalnike, kot so ROA, ROE (donosnost kapitala) in EPS (dobiček na delnico).