Regionalization of Slovenia By Establishing Functional Regions - Šnajder, Leonida; Bobek, Vito (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Slovenija je država, ki bi morala biti zaradi velikega števila premajhnih občin – zlasti v razvojnem smislu –bolj zanimiva za turizem, naložbene priložnosti ter vzpostavljanje nakupovalnih in logističnih verig. V Sloveniji imamo 212 občin, od katerih jih kar 111 ne dosega zakonsko določenega minimalnega praga za usta- novitev občine, kar se odraža na neenakomerni razvitosti posameznih delov drža- ve. S podobnim problemom se soočajo tudi druge države, npr. Avstrija, kjer pa so ta problem zadovoljivo rešili, zlasti s konceptom funkcionalnega povezovanja. Trdi- mo, da so oblikovanje in razvoj funkcionalnih regij, njihova povezanost in odprtost za čezmejno sodelovanje ključnega pomena za učinkovit razvoj Slovenije kot celo- te, pri katerem bodo gonilo razvoja prav takšne regije. Namen članka je preveriti, ali je možno vzpostaviti funkcionalno regijo v Sloveniji; zanimali nas bodo pravne osnove ter načini in učinki vzpostavitve.