Testing the Performance of Cubic Splines and Nelson-Siegel Model for Estimating the Zero-coupon Yield Curve - Lorenčič, Eva (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Razumevanje razmerja med obrestnimi merami in časom do dospelosti vrednostnih papirjev je osnovni pogoj za razvoj in ovrednotenje pravilnosti finančne teorije.Ta tematika je zato v osrčju monetarne in finančne ekonomije. Natančno prilagajanje terminske strukture obrestnih mer je hrbtenica tekoče delujočega finančnega trga. To je razlog, da je testiranje različnih modelov, ki ocenjujejo in napovedujejo terminsko strukturo obrestnih mer, na področju financ pomembna vsebina, ki je že nekaj desetletij deležna precejšnje pozornosti. V tem članku empirično primerjamo učinkovitost modela kubičnih zlepkov in Nelson-Sieglovega modela, tako da ocenimo donosnost brezkuponskih avstrijskih državnih vrednostnih papirjev. Ključni sklep, ki ga lahko izpostavimo na podlagi dobljenih rezultatov, je, da Nelson-Sieglov model bolje aproksimira brezkuponsko krivuljo donosa na kratkem koncu (do dveh let), na srednjem delu krivulje donosa (od dveh do desetih let) pa med rezultati obeh modelov ni bistvenih razlik.