Gaming for Introducing Social Challenges and Responsibility to Young People - Perko, Igor; Mendiwelso-Bendek, Zoraida (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Igre bi lahko pomagale razvijati sposobnosti mladih v smeri družbene odgovornosti (DO). Obenem lahko višajo tveganje razvoja nezaželenih vzorcev obnašanja. Uspešna integracija igranja v življenje mladih zahteva sistemski pristop, ki ga do sedaj v literaturi še nismo zasledili. Namen tega prispevka je raziskati to področje. V prispevku so uporabljene in povezane tri raziskovalne metode. Za pojasnitev trenutnega stanja razvoja raziskav na področju učinkov iger na družabno obnašanje smo raziskali trenutno relevantno literaturo. Da bi ugotovili, s katerimi izzivi se mladi soočajo in kakšno je stanje razvoja v industriji iger, smo analizirali poročila, ki ocenjujejo ti tematiki. V sintezi smo primerjave postavili v kontekst načel družbene odgovornosti in s sistemsko dinamiko orisali glavne povezave. Predlagamo spremembo konceptov in načina razvoja iger, usmerjenih v izobraževanje DO in redefinicijo razmerij med mladimi, industrijo iger, družbenim okoljem, ter ukrepe, ki bi lahko vodili k njim. Trenutno je povratna zanka razvoja iger usmerjena h kratkoročnim zahtevam do iger. Predlagamo povratne znake, ki povezujejo mlade in njihovo družabno okolje, da bi ustvarili z DO povezane zahteve do industrije iger. Z DO usklajena uporabniška izkušnja bo pomagala pri razvoju iger, ki so družbeno konstruktivne in usmerjene k razvoju želenih veščin in kompetenc v komunikaciji, in pri skupnem reševanju problemov skozi igro. Predlagamo zgolj pregledni model, oblikovan na osnovi trenutnega stanja v literaturi in splošnem pregledu. Da bi lahko podrobneje predlagali razvoj posameznih iger, bi potrebovali natančnejše mehanizme analize stanja.