Effect of Self-esteem on Perceived Job Insecurity: The Moderating Role of Self-efficacy and Gender - A. Adekiya, Adewale (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Visoka stopnja izgube delovnih mest v večini držav, ki so odvisne od surove nafte, kar je mogoče pripisati nedavnemu padcu cen tega blaga na mednarodnih trgih, je okrepilo zaznavanje grožnje, povezane z morebitno izgubo delovnih mest med zaposlenimi. Zato lahko zaznano negotovost zaposlitve in s tem povezane posledice ter blaženje le-teh pojmujemo kot globalni fenomen, ki zahteva pozornost vodilnih delavcev in strokovnjakov v praksi. V tem delu smo gradili na Hobfallovi teoriji ohranjanja virov, da bi predstavili raziskovalni model, ki povezuje samoučinkovitost zaposlenih in spol s prednostmi in slabostmi odnosa med samospoštovanjem in zaznano negotovostjo zaposlitve. V raziskavi so sodelovali uslužbenci nigerijske banke, in sicer 153 od 217 naključno izbranih v populaciji 509 uslužbencev. Na podlagi rezultatov ustrezne statistične analize smo ugotovili, da čeprav bi povečanje samozavesti lahko privedlo do znatnega zmanjšanja zaznane negotovosti zaposlitve, tako pomembno zmanjšanje ni povezano s samoučinkovitostjo in spolom. To pomeni, da te spremenljivke niso moderatorji odnosa med samospoštovanjem in zaznano negotovostjo zaposlitve. V skladu s temi rezultati zaključimo s priporočilom, naj se vodstvo osredotoči na razvoj intervencijskih strategij, katerih namen je izboljšati samospoštovanje zaposlenih, da bi zmanjšali zaznano negotovost zaposlitve. Poleg tega so bila opredeljena tudi pomembna področja nadaljnjih raziskav.