Estimation of Government Spending Multiplier in EU Economies - Senekovič, Marko; Kavkler, Alenka; Bekő, Jani (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Namen tega članka je oceniti multiplikator vladne potrošnje na panelu držav EU in preveriti vpliv izbranih karakteristik držav na višino fiskalnega multiplikatorja. Na vzorcu 28 držav EU, ki zaobjema obdobje 1995-2017, apliciramo panelni VAR model, pri čemer sledimo Ilzetzkiju idr. (2013). Ugotavljamo, da je ocenjen povprečni multiplikator vladne potrošnje večji od ena in da je fiskalni multiplikator višji v primeru nižje ravni javne zadolženosti, v bolj razvitih državah in v finančno bolj odprtih gospodarstvih. Učinek trgovinske odprtosti držav na višino fiskalnega multiplikatorja je nejasen. Prav tako ugotavljamo pozitivno odvisnost višine multiplikatorja vladne potrošnje od članstva držav v evropskih integracijah. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da je za nosilce fiskalne politike smiselna selektivna uporaba fiskalnih spodbud pri uravnavanju kratkoročne gospodarske aktivnosti. Naš članek ažurira obstoječo empirično literaturo in oceni vpliv dodatnih, manj raziskanih karakteristik držav na velikost fiskalnega multiplikatorja