Unions and Decisionistic-Restricted Involvement in the CSR Debate – An Explanation to a Cooperative Approach - Zemla, Nataniel (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Korporacijska družbena odgovornost (CSR) narekuje odgovornost podjetij za trajnostno upravljanje na ekonomskem, ekološkem in družbenem področju. Večina znanstvenih del in raziskav o CSR je bila napisana primarno z osredotočanjem na etiko (moralno vs. tržno gospodarstvo), nosilca odgovornosti (država vs. podjetja) in upravljanje (npr. najboljša praksa, priročniki). Ta članek uporabi drugačen pogled, in sicer pogled skupine udeležencev, ki se jo stalno omenja, vendar dobiva nezadostno pozornost – sindikati. Predhodna raziskava je pokazala, da so bili sindikati v ozadju evropske CSR-razprave, odkar se je leta 2001 pričela. Na osnovi primera nemških sindikatov avtor tega članka s študijem izjav članov sindikata analizira njihovo motivacijo. Sistematičen pregled literature zagotavlja osnovo za kvalitativno vsebinsko analizo smiselnih motivov. Rezultati kažejo, da se sindikati soočajo z zapletenim okoljem z raznolikimi interesi, v katerem se težko pozicionirajo. Nadalje so se obravnavale zahteve do podjetij glede CSR na ekonomskem področju kot zelo visoke. Čeprav CSR ne vodijo pravna določila, razkriva polzavezujoča pravila. Iz teh razlogov ni presenečenje, da so bili sindikati skeptični in restriktivni. Študija z analizo obrambne CSR-strategije prispeva k napredku na področju vključevanja v mednarodne razprave. Avtor se na teoretično konceptualen način ukvarja z obstoječimi raziskovalnimi rezultati na tem področju, jih izpodbija in predstavlja svoj lasten poskus razlage. Njegov razlagalni pristop razširja obstoječe razlagalne vzorce z novimi pogledi na opisani problem.