Trade Barriers and Exports between Western Balkan Countries - Jusufi, Gezim; Bellaqa, Bashkim (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Cilj tega članka je prepoznati trgovinske ovire, ki so jih uvedle države Zahodnega Balkana. Vse ovire, carinske ali necarinske, nedvomno ovirajo normalen razvoj trgovine med državami. Zaradi tega članek raziskuje blagovne trgovinske vzorce v regiji Zahodnega Balkana in poskuša prepoznati ključna gibala in ovire v intraregionalni trgovini. Intraregionalna trgovina je druga po pomenu za trgovino z Evropsko unijo, v zadnjih letih je bila slaba in v upadu. V regiji s političnimi izzivi, kot je Zahodni Balkan, necarinske ovire znatno znižujejo trgovinsko menjavo med državami te regije. Trenutno so trgovinski in politični spori (davčna stopnja 100 %) med Kosovom in Srbijo pokazali, da so uvedene carine na področju trgovine ustvarile politično reakcijo in prekinile dialog med temi državami. Izvirnost in vrednost tega članka se kažeta v obravnavi tematik, kot so trgovinske ovire, geneza ter etični in politični spori, ki so izstopajoči za regijo Balkana.