Financial Crises in Comparative Perspective – Crisis Management and its Phenomenon of Repetition/Return - Zemla, Sebastian (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Odkar obstajajo krize, njihov izbruh sproža pozornost v naši družbi in tesnobo glede naših tekočih interesov. Finančne krize, ki so incidenti pojava, šokirajo ekonomski svet in vladam postavijo znatne izzive. Krizi, ki izstopata iz tega konteksta, sta velika depresija 1929 in finančna kriza 2007/2008. Poleg komparativnega pristopa članek nameni pozornost tipičnemu mehanizmu ponovitve (npr. Reinhart in Rogoff, 2011: »ponavljajoči se vzorec bančnih kriz in kriz suverenega dolga«): pregrevanje, oblikovanje mehurčka, pok mehurčka, kar se je večinoma začelo v ZDA. Posebna področja te raziskave so krizni menedžment v gornjih desetletjih, vloge vlad in bank, kot tudi ocena, katero naslednjo krizo lahko pričakujemo. Zaključimo lahko, da je trenutni monetarni sistem, ki ga vodijo kompleksni finančni instrumenti in je odvisen od nizkih obrestnih mer, nagnjen k nastanku še ene resne finančne krize.