Sustainable Transport of Goods Using Combined Transport Solutions: The Case of EU - Minárik, Marek (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Ta članek analizira pomen bimodalnih rešitev v železniško-cestnem transportu blaga s poudarkom na ekološkem vidiku znotraj geografske regije EU-28. Z uporabo panelne regresije podatkov za obdobje od 2010 do 2019 poskušamo potrditi odvisnost med cestnim in železniškim transportom blaga z uporabo več meril tovornih enot: uspešnost tovornega transporta v tonskih kilometrih, uspešnost tovornega transporta v tonskih kilometrih na tisoč USD in količina prevoženega blaga v tisočih tonah. Aplikacija podatkov na vsa izbrana merila tovornih enot v regresijskem modelu potrjuje povezavo med cestnim in železniškim transportom. Neposredna povezava med tema dvema oblikama transporta potrjuje učinek komplementarnosti, ki pomeni, da v večini primerov rešitve transporta blaga zahtevajo kombinacijo prevoznih sredstev po cesti in železnici, pri čemer je treba obravnavati železnico kot glavno transportno sredstvo, cestni transport pa mora imeti vlogo kratkega pretovora ali premeščanja. Ker je železniški transport mogoče obravnavati kot okolju prijazen, so takšne bimodalne rešitve pomembe tudi z ekološkega vidika.