Identification of Czech Metropolitan Regions: How to improve targeting of innovation policy - Viktorie Klímová; Vladimír Žítek (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Koncepti nacionalnih in regionalnih inovacijskih sistemov lahko služijo kot analitični okvir, ki tvori empirično osnovo za oblikovanje inovacijske politike. Razlikovati je mogoče več tipov teh sistemov. Ena izmed teh tipologij temelji na oceni inovacijskih primanjkljajev. Obstajajo trije tipi regij: metropolitanski, obrobni in staroindustrijski. Metropolitanske regije je mogoče označiti z visoko raziskovalno, inovacijsko in patentno dejavnostjo. Cilj tega članka je najti ustrezne indikatorje, ki jih je mogoče uporabiti kot osnovo za definicijo metropolitanskih regionalnih inovacijskih sistemov in jih uporabiti za opredelitev čeških metropolitanskih regij. Rezultati točkovne metode v kombinaciji s klastersko analizo so pokazali, da je mogoče regijo Praga ter Južnomoravsko, Pardubiško, Osrednječeško, Plzensko in Libereško regijo definirati kot metropolitanske.