Moderating Effects between Job Insecurity and Intention to Quit in Samples of Slovene and Austrian Workers - Paul Jiménez; Borut Milfelner; Simona Šarotar Žižek; Anita Dunkl (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Negotovost zaposlitve je v delovnem okolju stresor z negativnimi rezultati, povezanimi z delom. Učinki negotovosti delovnih mest so odvisni od gospodarskega stanja države. Raziskovali smo odnos med negotovostjo zaposlitve, zadovoljstvom pri delu in namero prenehati delati ter moderacijske spremenljivke (viri/regeneracija in stres). V vzorec raziskave je bilo vključenih 251 slovenskih in 219 avstrijskih zaposlenih. Rezultati kažejo, da je negotovost zaposlitve povezana z višjo ravnijo stresa in z namero prenehati delati, hkrati pa tudi z manjšimi viri/regeneracijo na delovnem mestu. Stres je pomemben posrednik v odnosu med viri/regeneracijo in zadovoljstvom na delovnem mestu ter tudi namero prenehati delati, kar vse smo raziskali v obeh vzorcih.