Greenfield and Brownfield Investments and Economic Growth: Evidence from Central and Eastern European Union Countries - Yilmaz Bayar (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Tokovi globalnih greenfield in brownfield tujih neposrednih naložb so se v zadnjih treh desetletjih zaradi pospešene globalizacije povečali.Znatna povečanja tokov tujih neposrednih naložb imajo veliko možnih vplivov na narodna gospodarstva. V študiji z uporabo analize panelnih podatkov raziskujemo medsebojne učinke greenfield in brownfield (spojitev in pripojitev) naložb in gospodarske rasti v srednje- in vzhodnoevropskih državah članicah Evropske unije v obdobju 2003–2015. Izsledki kažejo, da imajo tako greenfield kot tudi brownfield tuje neposredne naložbe pozitiven vpliv na gospodarsko rast, pri čemer je vpliv greenfield naložb relativno večji. Nadalje, ugotovljen je bil enosmerni vpliv tako greenfield kot tudi brownfield naložb na gospodarsko rast.