Productivity and Economic Growth in the European Union: Impact of Investment in Research and Development - Andreja Nekrep; Sebastjan Strašek; Darja Boršič (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
V tem članku smo se osredotočili na vlaganja v raziskave in razvoj kot dejavnik produktivnosti in gospodarske rasti. Za države članice EU smo v obdobju 1995-2013 potrdili povezanost izdatkov za raziskave in razvoj, izraženih v % BDP, s produktivnostjo dela, izraženo na uro opravljenega dela. Ugotovili smo povezanost med spremenljivkama oblike konkavne parabole ter na obravnavanih podatkih opredelili vrednost vlaganj v raziskave in razvoj (2,85 % BDP EU), ki maksimira produktivnost dela. Ob tem lahko navedemo, da je cilj o vlaganjih v raziskave in razvoj v obsegu 3 % BDP, ki si ga je zastavila EU do leta 2020, v podporo doseganju maksimalne ravni produktivnosti v EU.