Corporate Governance and Corporate Social Responsibility Synergies: A Systemic Approach - Jelena Nikolić; Dejana Zlatanović (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Upoštevaje pomen korporativnega upravljanja, zlasti različnih mehanizmov le-tega za izboljšanje dejavnosti družbene odgovornosti podjetij, so v članku izpostavljene relevantne sinergije korporativnega upravljanja in družbene odgovornosti podjetij z vidika sistemskega razmišljanja. Namen prispevka je prikazati načine, kako lahko izbrane sistemske metodologije podpirajo te sinergije.V skladu s tem smo izbrali ustrezne sistemske metodologije, kot so dialektična teorija sistemov, mehkosistemska metodologija in sistemska dinamika. Opredelili smo dialektični sistem, ki ga sestavljajo bistveni mehanizmi korporativnega upravljanja, ki prispevajo k družbeni odgovornosti podjetij; opredelili smo ključne deležnike in njihovo dojemanje odnosov korporativnega upravljanja in družbene odgovornosti podjetij s pomočjo analize CATWOE; tako smo razvili osnovno definicijo in konceptualni model, ki vključuje dejavnosti, relevantne za odnose korporativnega upravljanja in družbene odgovornosti podjetij. Razvit sistemski okvir je zagotovil ustrezno metodološko podporo za poudarjanje različnih vprašanj korporativnega upravljanja, kot so institucionalni okvir, trg za obvladovanje podjetij, lastniška struktura, struktura upravnega odbora in njihov prispevek k družbeni odgovornosti podjetij.