Testing the Purchasing Power Parity Hypothesis: Case of ASEAN Economies - Jani Bekő; Darja Boršič (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Preverjamo hipotezo paritete kupne moči (PKM) na desetih državah skupine ASEAN. Uporabljen je cel niz panelnih testov enotskega korena na podatkih od januarja 1995 do januarja 2018. Vsi izračuni temeljijo na štirih referenčnih valutah, in sicer CNY, JPY, USD in EUR. Prvič, izhajajoč iz izidov pričujoče študije, PKM pretežno velja, če se kot referenčna valuta pojavlja CNY. Drugič, za pokrizno obdobje naša raziskava prepričljivo pokaže, da je PKM pretežno veljavna za razmerja med valutami držav ASEAN in evrom. Vzorec držav je v raziskavi omejen na skupino ASEAN. Upoštevajoč preučevane paritetne pogoje je nastanek globalne gospodarske krize sprožil pomembne valutne premike v skupini ASEAN. Zajem in testiranje širšega nabora referenčnih valut sta nujno potrebna za empirično podkrepitev ideje o PKM.