Conceptual Research Model for Studying Students’ Entrepreneurial Competencies - Tanja Zdolšek Draksler; Karin Širec (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Pregled literature kaže, da primanjkuje raziskav, ki bi preučevale vpliv podjetniškega izobraževanja na podjetniške kompetence v povezavi s podjetniškimi namerami. Potreben je nadaljnji razvoj tega področja, vendar obstaja težava, saj smo priča pomanjkanju raziskovalnih modelov glede podjetniških kompetenc ali težavi, da obstoječi raziskovalni modeli le delno pokrivajo kompleksno raziskovalno področje podjetniških kompetenc. Namen članka je zato oblikovanje novega, posodobljenega raziskovalnega modela (ki temelji na sedanjih modelih). Izvedena je bila teoretična raziskava podjetniških kompetenc, ki temelji na teoriji kompetenčnega pristopa. S poglobljeno analizo sedanjih raziskovalnih modelov podjetniških kompetenc smo izvedli pripravo novega, združenega, hibridnega raziskovalnega modela. Razvit je bil nov konceptualni raziskovalni model za preučevanje vpliva podjetniškega izobraževanja na podjetniške kompetence in podjetniške namere študentov. Model bo služil za nadaljnje empirično raziskovanje tega področja. Izvirni prispevek je v oblikovanju edinstvenega raziskovalnega modela in izdelava prilagojenega merilnega instrumenta za proučevanje vpliva podjetniškega izobraževanja na podjetniške kompetence in podjetniške namere