Sustainable Development of Information Systems for Logistics as a Tool to Strengthen the Competitive Ability on Global Markets - Štor Štor (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Glavni namen članka je motiviranje strokovnjakov in raziskovalcev na področju poslovne informatike ter logistike k interdisciplinarnemu povezovanju, da bi razvili nov koncept informacijskega sistema, ki bi pomagal okrepiti konkurenčno sposobnost podjetja. Članek analizira raziskavo, ki smo jo izvedli med top in strateškimi menedžerji ter vodji logistike v največjih slovenskih podjetjih. V primarno raziskavo je bilo vključenih dvesto podjetij, v reprezentativni vzorec jih je bilo izbranih šestdeset menedžerjev in na koncu trideset vodij v statistično analizo. Menedžerjem smo poslali vprašalnike po elektronski pošti. Podatke smo obdelali s statističnim programom IBM SPSS Statistics 19, kot metodi pa smo uporabili linearno regresijo in multiplo korelacijo. S primarno raziskavo smo pri vodstvenih delavcih izmerili zadovoljstvo z obstoječo informacijsko podporo za logistiko in ugotovili, da morajo biti logistični, strateški informacijski strokovnjaki še bolj povezani, da so potem vodstvene odločitve lahko tudi razvojne ter trajnostne. Na podlagi pridobljenih podatkov lahko sklepamo, da zadostno vlaganje finančnih sredstev v oblikovanje ustreznega informacijskega sistema pospešuje razvoj poslovne logistike. Izvirnost in vrednost članka se kaže v interdisciplinarnem pogledu na koncept informacijske podpore logistike pri razvoju novih izdelkov, v izvirnih povezavah različnih poslovnih funkcij, v možnosti oblikovanja novih informacijskih rešitev in v trajnostnem razvoju novih storitev za trg.