Anti-BEPS Measures and Their Impact on Business Performance of Multinational Enterprises - Tatjana Svažič (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Prispevek predstavlja škodljive davčne prakse mednarodnih podjetij (MNP) in boj mednarodnih organizacij proti njim. V prispevku se osredotočamo na projekt Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za preprečevanje erozije davčne osnove in prenašanja dobičkov (projekt za preprečevanje BEPS), in sicer na 15 ukrepov, sprejetih v okviru tega projekta, ki jih predstavljamo v prvem delu prispevka z uporabo deskriptivne in analitične metode. V drugem delu s pomočjo sintetične in kritične metode analiziramo vpliv omenjenih ukrepov na izbrana področja mednarodnega poslovanja. Naši zaključki kažejo na to, da se bodo MNP-ji morali prilagoditi novim davčnim regulativam, kar bo povzročilo tudi znižanje ravni njihovih dobičkov, saj za zniževanje davčnih osnov ne bodo imeli več na voljo uveljavljenih škodljivih davčnih struktur. Hkrati pa smo zaključili, da obstoječi pravni pristop pri uvajanju novih ukrepov vodi v pravno negotovost v davčnih zadevah. Zaradi obsega analizirane problematike je bilo nemogoče poglobljeno obravnavati posamezne ukrepe, zato bralcem na splošno predstavljamo značilnosti in cilje predmetnih ukrepov, ki so pomembni za razumevanje naše ocene njihovega vpliva na izpostavljena področja mednarodnega poslovanja. Prispevek bo uporaben v literaturi in praksi, saj omogoča splošen pregled trenutnih in pomembnih premikov v mednarodnem davčnem pravu, ki jih bodo MNP-ji morali upoštevati pri čezmejnem poslovanju.