Ageing Entrepreneurs and Business Transfer Challenges in Croatia - Petra Mezulić Juric; Mirela Alpeza; Sunčica Oberman Peterka (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Prenos posla je kot raziskovalna tema pritegnil raziskovalce v preteklih nekaj desetletjih. Prenos posla definiramo kot spremembo lastništva katerega koli podjetja drugi osebi ali pravni entiteti, ki zagotavlja kontinuiran obstoj in komercialno aktivnost podjetja ter obsega različne oblike transferjev tako družini kot tudi nedružinskim članom. Staranje in posledično upokojevanje se pogosto omenjata kot razloga za izstop podjetnikov iz podjetij in za namero začetka procesa prenosa posla. Uspešen proces prenosa posla je eden izmed ključnih predpogojev za dolgoročno trajnostnost malih in srednje velikih podjetij. Na Hrvaškem obstaja znatno število starajočih se lastnikov podjetij, ki bodo v prihodnjih letih izstopili iz svojih podjetij. Upoštevajoč število teh podjetnikov in vpliv, ki ga lahko ima njihov izstop na predstavnike interesnih skupin podjetja ter na nacionalno gospodarstvo kot celoto, je velikega pomena, da bi bolje razumeli dejavnike, ki lahko vplivajo na izbiro njihovih izstopnih strategij. Cilj članka je zagotoviti razumevanje dilem, s katerimi se soočajo starajoči se podjetniki, kadar razmišljajo o različnih oblikah izstopa. Podatke za študijo smo avtorji zbirali z globinskimi, polstrukturiranimi intervjuji, ki smo jih izvedli s šestimi starajočimi se podjetniki. Z analizami intervjujev smo identificirali izzive, s katerimi se soočajo podjetniki v procesu prenosa posla: čustvena navezanost na podjetje, močno dajanje prednosti družinskemu nasledstvu in skrb za finančno nasledstvo po upokojitvi. Nekaj od teh izzivov je rezultat nerazvitega ekosistema prenosa posla, močne tradicije in kulturnih vrednot, ki nakazujejo družinsko nasledstvo kot edino sprejemljivo izstopno strategijo za upokojene lastnike podjetij na Hrvaškem.