Value for Money in Organizations Providing Public Education Services and How to Measure It - Jana Štrangfeldová; Nikola Štefanišinová (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Organizacije, ki zagotavljajo javne storitve, so pod večjim pritiskom, da prikažejo najbolj produktivno uporabo virov za doseganje želenih rezultatov – ob ustreznem upoštevanju stroškovne učinkovitosti –, pri čemer pa tega pritiska nanje ne vršijo samo javni organi, temveč tudi državljani. Izobraževanje ni izjema. Študija se osredotoča na predstavitev in možni predlog metodologije stroškovne učinkovitosti kot enega od kazalnikov ocene uspešnosti za merjenje in vrednotenje javnih organizacij v izobraževanju (v naših primerih javnih gimnazij) na podlagi njihove ekonomičnosti, učinkovitosti in uspešnosti. Predlog metodologije stroškovne učinkovitosti, predstavljen v tej študiji, lahko zagotovi ustrezne informacije o stanju izobraževanja za javne akterje in javne gimnazije same. Ta metodologija je lahko primerno orodje tudi za globlji vpogled v prednosti posameznih šol in področja, ki bi jih lahko šole izboljšale. Vendar je koncept stroškovne učinkovitosti, ker je ocenjevanje uspešnosti mogoče le med homogenimi storitvami. Izvirnost in vrednost študije se odražata v obravnavi tematik, kot sta spremljanje in merjenje uspešnosti organizacij, ki zagotavljajo javne storitve (v našem primeru izobraževalne storitve), in zagotavljanju orodja za samoupravne regije in posamezne šole, da pridobijo ustrezne informacije po vrstah izbranih kazalnikov za prepoznavanje in reševanje težav glede uspešnosti, ki se pojavljajo v izobraževalnem sistemu Slovaške.