Fiscal Capacities of Large Cities in Croatia – Financial Support for Smart Cities - Sabina Hodžić; Hana Paleka (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Na dinamičnem trgu je mesto postalo glavni vir konkurenčnosti, finančnih in gospodarskih koristi. Zaradi procesa digitalizacije mesta prinašajo nov koncept, imenovan pametna mesta. Ta koncept zagotavlja gospodarski in finančni potencial ne le za mesta sama, ampak tudi za urbani in lokalni gospodarski razvoj. Da bi lahko zagotovile vzpostavitev tega koncepta, morajo imeti lokalne upravne enote, tj. mesta, dovolj finančnih sredstev. Poleg tega mora biti fiskalna zmogljivost njihovih proračunov pozitivna. Cilj tega prispevka je oceniti fiskalno zmogljivost velikih mest na Hrvaškem za obdobje 2016–2018 ter predstaviti finančno podporo za ustanovitev pametnih mest prek shem financiranja. Po izračunu fiskalne zmogljivosti velikih mest je analiza pokazala zanimive rezultate. Samo štiri mesta (Split, Reka, Zadar in Pulj) so v opazovanem obdobju dosegla pozitivno fiskalno zmogljivost. To je dokaz fiskalne uspešnosti in fiskalne zmogljivosti, ki sta potrebni za ustanovitev pametnih mest. Ta koncept bo povečal kakovost življenja, spodbudil gospodarsko rast, vzdrževal proračune lokalnih uprav in ustvarjal novo vrednost tako za vlagatelje kot za lokalno prebivalstvo.