Regional Development of Rural Tourism: The Case of the Gorska Hrvatska Region - Nina Baković (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Pristop k trajnostnemu turizmu, ki temelji na združevanju v grozde, je primerna strategija za manj razvita podeželska območja turistično usmerjenih držav, kot je Hrvaška. Ta prispevek skuša pojasniti ključne izzive razvoja turističnih grozdov v regiji Gorska Hrvaška in predložiti nove podatke za pristop, ki temelji na trajnostnem razvoju podeželskega turizma. Na podlagi razpoložljivih sekundarnih podatkov, pridobljenih od vladnih organov, nevladnih organizacij, zaščitenih območij Gorske Hrvaške, ter primarnih podatkov grozda destinacije Lika skuša prispevek raziskati ključne izzive razvoja turističnega grozda in izbranih oblik turizma. Večina turističnih grozdov na Hrvaškem je ostala v prvi fazi razvoja, čeprav s takšnim pristopom že leta skušajo doseči rezultate. Glavne prednosti mrežnega povezovanja in znamčenja so prepoznane in opredeljene, vendar so ti potenciali še vedno v veliki meri premalo izkoriščeni. Cilj te študije je predložiti praktična priporočila hrvaški turistični industriji o tem, kako se učiti iz predlaganih najboljših praks in kako jih učinkovito izvajati. V ta namen smo analizirali primer grozda trajnostnega turizma, imenovan grozd destinacije Lika, ki se nahaja v regiji Gorska Hrvaška.