CSR and Financial Performance – Linked by Innovative Activities - Majda Bastič; Matjaž Mulej; Mira Zore (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Namen študije, o kateri se poroča, je bil preučiti razmerje med različnimi dimenzijami družbene odgovornosti podjetij in posredniško vlogo inovacij med dimenzijami družbene odgovornosti podjetij in finančno uspešnostjo. Podatki so bili zbrani z vprašalnikom za preskušanje konceptualnega modela z modeliranjem strukturnih enačb (SEM), ki ga je izpolnilo 321 direktorjev slovenskih podjetij. Rezultati raziskav na terenu kažejo, da je odgovornost podjetij do zaposlenih najpomembnejša dimenzija družbene odgovornosti podjetij. Pozitivno vpliva na družbeno odgovornost podjetij do naravnega okolja, strank in lokalne skupnosti. Potrjena je bila tudi posredniška vloga inovacij med družbeno odgovornostjo podjetij in finančno uspešnostjo. Rezultati so pokazali tudi, da družbena odgovornost podjetij do naravnega okolja in strank pozitivno vpliva na inovacije, medtem ko ima družbena odgovornost podjetij do lokalne skupnosti negativen vpliv. Poleg tega je bil potrjen pozitiven vpliv inovacij, ki jih je sprožila družbena odgovornost podjetij, na finančno uspešnost. Študija je omejena v tem, da je osredotočena na slovenska podjetja, podatki pa so bili pridobljeni samo od enega direktorja iz vsakega podjetja. Slovenska podjetja bi morala svetovne pobude, ki podpirajo družbeno odgovornost podjetij, videti kot način, da ustvarijo svoje priložnosti za inovacije, se razlikujejo od drugih podjetij ter povečajo svojo finančno uspešnost. Konceptualni model, ki je bil razvit in preizkušen s podatki, pridobljenimi od slovenskih direktorjev, ponuja nov pogled na vplive družbene odgovornosti, inovacije in finančno uspešnost. Izpostavlja področja, na katerih je teorija družbene odgovornosti premalo raziskana.