Analysis of the Fluctuation of the Number of ISO 9001:2015 Certificates in the Republic of Croatia and Assessment of Satisfaction of Business Organisations Leadership with the Certificate - Petar Vušković (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Potrdilo o kakovosti ISO 9001:2015 je danes najbolj priznan standard kakovosti na svetu. Standardizirana kakovost je postala nujna konkurenčna prednost na trgu za vse resne poslovne organizacije. Nihanje števila potrdil o kakovosti kaže, v kolikšni meri so podjetja pripravljena svojim strankam zagotoviti kakovost izdelkov in storitev ter kako hitro je domači trg standardiziran in vključen v svetovno gospodarstvo. V prispevku so predstavljeni rezultati dveh empiričnih študij. Prva se osredotoča na analizo nihanja števila potrdil ISO 9001:2015 v obdobju od 2008 do 2018, druga pa želi ugotoviti zadovoljstvo vodstva s potrdilom. Študija je pokazala, da v opazovanem obdobju število potrdil o kakovosti na Hrvaškem letno niha med –18 % in +22 %. Na letni ravni določeno število podjetij izgubi potrdila ali se odloči za njihovo ukinitev. Prav zato je bila na vzorcu 296 certificiranih poslovnih organizacij izvedena študija stopnje zadovoljstva vodstva s potrdi- lom o kakovosti ISO 9001:2015.. Študija je dokazala, da vodstvo kaže visoko stopnjo zadovoljstva s potrdilom o kakovosti in da ceni poslovne organizacije s potrdili o kakovosti. Navedeno dokazuje, da imajo potrdila o upravljanju kakovosti svetlo prihodnost ne glede na letna nihanja števila certifikatov.