Urban Population Growth and Job Opportunities: The Case of Albania - Mario Ҫurçija; Emirjeta Bejleri (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Demografske spremembe so večplasten pojav, toda na splošno je sprejeto, da med pomembnejše dejavnike, ki določajo mobilnost ljudi, spadajo boljše zaposlitvene možnosti in kakovost delovnih mest. Namen tega prispevka je preizkusiti razmerje med povečanjem števila ljudi, ki živijo v mestnih območjih, in možnostmi zaposlitve na teh območjih v Albaniji; v ta namen smo izvedli statistično analizo zbirke podatkov iz anket o delovni sili za časovno obdobje 2007–2013. Naše ugotovitve potrjujejo pozitivno povezavo med povečanjem števila posameznikov, ki živijo na določenem območju, in možnostmi zaposlitve za specializirane poklice na tem območju; vendar pa ob upoštevanju splošne možnosti zaposlitve pomembne povezave ni bilo mogoče najti.