The methodology choice with analyzing cross-border mergers and acquisitions - Maček Anita; Ovin Rasto (Naše gospodarstvo/Our economy, 2012)
Avtorja ponazarjata možen izbor metodoloških korakov pri raziskavi fenomena, za ka- terega ni uradnih statističnih podatkov, primarnih podatkov pa od udeležencev v transakcijah ni moč dobiti. Gre za merjenje ekonomskih učinkov čezmejnih združitev in prevzemov. V članku je prikazana izvirna rešitev, s katero sta avtorja obšla ta problem. Enostavnost metode zbiranja podatkov, ki je v primerjavi z metodo v primerljivih raziskavah sicer inovativna, je bilo treba za robustnost rezultatov kompenzirati z uporabo več statističnih testov. Glede na to, kako so dobljeni rezultati prestali statistične preizkuse, je moč sklepati, da je bila ocena stiliziranih dejstev na osnovi uporabljene temeljne metode (ankete) dovolj zanesljiva.