Economic Analyses of The Cultural and Creative Industries in Slovenia - Murovec Nika; Kavaš, Damjan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2012)
V prispevku so predstavljeni rezultati kvalitativne in kvantitativne ekonomske analize kul- turnih in kreativnih industrij (KKI), ki je bila izvedena v okviru dveh projektov, »Kreativna mesta« in »Stanje oblikovanja, s poudarkom na industrijskem oblikovanju, kot dela kreativnih industrij in primeri dobre prakse v svetu kot podlaga za krepitev te dejavnosti v Sloveniji«. V zvezi z analizo KKI se pojavljajo številni metodološki problemi. Z njimi smo se spoprijeli tako, da smo uporabili kombinacijo različnih metodoloških pristopov, kar njihovo zanesljivost izboljša. V prispevku so na kratko opisani glavni rezultati analize javnega sektorja, analize dejavnosti, analize poklicev in analize PSPN (prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti). KKI v Sloveniji predstavljajo potencial, ki doslej ni bil popolnoma izkoriščen. Da bi pripomogli k nadaljnjemu razvoju KKI in izkoristili njihov ekonomski potencial, je treba oblikovati celostno podporno politiko za KKI na lokalni in nacionalni ravni in na ravni EU.