Fiscal Decentralization in EU-27 Member States - Finžgar Mateja; Oplotnik Žan Jan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2013)
V prispevku se ukvarjamo s primerjavo sistemov fiskalne decentralizacije držav sku- pine EU27 po izbranih kvantitativnih kriterijih v povezavi z nekaterimi temeljnimi načeli MELLS. Rezultati kažejo, da večje število nižjih ravni upravljanja običajno nakazuje tudi večji delež lokalnih financ v celotnih javnih financah, vendar ta ugotovitev ne potrjuje tudi obratne povezave. Največji delež sredstev za lokalne zadeve namenjajo na Danskem, sledijo Švedska, Finska in Španija, najmanj pa v Grčiji in na Cipru. Čeprav je struktura odhodkov po državah EU27 precej podobna, so deleži sredstev za izvajanje posameznih nalog in pristojnosti med državami bolj raznoli- ki. V povprečju države največ namenjajo za izobraževanje, socialno varnost, ad- ministracijo in zdravstvo, pri čemer zgolj četrtina držav beleži enake ali večje pri- hodke glede na odhodke, zato razliko pokrivajo bodisi prek transferjev, izravnalnih shem ali zadolževanja, kar pa pomeni odmik od načela MELLS – skladnosti virov s pristojnostmi.