The Influence of Employees’ Values on the Acquisition of Knowledge in Organizations - Pivec, Nataša; Potočan, Vojko (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
V prispevku se osredotočamo na raziskovanje pomena in vpliva vrednot zaposlenih kot bistvene sestavine organizacijske kulture na pridobivanje znanja. Na podlagi empirične raziskave smo proučevali vpliv vrednot zaposlenih na pridobivanje znanja v slovenskih organizacijah in ugotavljali, katere so ključne vrednote, ki najbolj vplivajo na pridobivanje znanja. Rezultati analize so potrdili pozitiven vpliv vrednot zaposlenih na pridobivanje znanja. Ugotavljamo, da so zaposleni bolj naklonjeni razvoju in pridobivanju znanja, če se bolj posvečajo osebnemu razvoju ter če čutijo večjo pripadnost organizaciji in močnejšo povezanost z njo.