Economic Growth and Public Indebtedness in the Last Four Decades: Is Portugal different from the other PIIGS’ economies? - Ferraz, Ricardo; Portugal Duarte António (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Portugalska je članica skupine držav, investitorjem poznane kot PIIGS, ki jo označujeta visok javni dolg in šibka gospodarska rast. V tej raziskavi smo v razširjenem obdobju 1974–2014 empirično preverili povezavo med ekonomsko rastjo in javnim dolgom v gospodarstvih PIIGS in na Portugalskem. Na osnovi ocene linearnih regresijskih modelov ugotavljamo, da je v zadnjih štirih desetletjih v obeh primerih povezava med ekonomsko rastjo in javnim dolgom negativna, kar je skladno z literaturo. Negativna povezava je bila celo bolj izrazita v gospodarstvih PIIGS kot na Portugalskem.