Benchmarking Firm-level Resources, Capabilities, and Postures Driving Export Performance of SMEs - Celec Robert; Globocnik, Dietfried (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Namen tega članka je določiti dejavnike za izvozni uspeh malih in srednje velikih podjetij (MSP). S pomočjo na virih osnovane teorije podjetij, teorije dinamičnih sposobnosti in mednarodne podjetniške teorije smo izluščili ključne prednosti, sposobnosti in odnose na ravni podjetja. Za empirični test predlaganih dejavnikov uspeha s presečnim vzorcem 99 slovenskih MSP je bila uporabljena obširna benchmarking metoda. Rezultati poudarjajo odločilno vlogo sposobnosti vodstva, finančnih in kadrovskih virov, tržne naravnanosti, pogajalskih sposobnosti ter proaktivnega in tveganjskega odnosa za dosego izrednega izvoznega uspeha.