Impact of Terms-of-Trade on Slovakia, the Czech Republic, and Croatia in the Short Run - Szomolányi Karol; Lukáčik, Martin; Lukáčiková, Adriana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Šoki zaradi pogojev menjave v treh postkomunističnih državah, tj. v Slovaški, Češki republiki in Hrvaški, niso temeljni vir poslovnih ciklov. Ničelni ali negativni odzivi trgovinske bilance na pozitivne šoke zaradi pogojev menjave v državah kažejo Obstfeld-Svensson-Razinov učinek, za katerega velja, da manjši ko je Harberger-Laursen-Metzlerjev učinek pogojev menjave na trgovinsko bilanco, vztrajnejši je šok zaradi pogojev menjave. Zaključki izhajajo iz strukturne vektorske avtoregresijske analize cikličnih komponent pogojev menjave, trgovinske bilance, izložka, porabe in investicij v treh postkomunističnih državah.