Determinants of Subjective Emotional Well-Being and Self-Determination of Employees: Slovene Case - Šarotar Žižek Simona; Mulej, Matjaž; Milfelner, Borut (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Delo je bistvena sestavina življenja ljudi. Dosegli naj bi, da prijetno počutje sodelavcev podpira uspeh organizacije. V prvi fazi smo za oceno dimenzionalnosti, zanesljivosti in veljavnosti reflektivnih latentnih konstruktov uporabili konfirmatorno faktorsko analizo.V drugi fazi smo izvedli modeliranje strukturnih enačb za preizkušanje raziskovalnih hipotez.Z modeliranjem strukturnih enačb smo ugotovili, da fizično zdravje (PH) negativno, vendar statistično pomembno vpliva na subjektivno emocionalno dobro počutje (SEWB). Pozitivno PH in SEWB sta glede na rezultate negativno povezana. Čustvena inteligenca (EI) statistično pomembno vpliva na SEWB. Zadnja povezava v modelu med duhovno inteligenco (SI) in samodeterminacijo (SD) je bila negativna, vendar statistično pomembna. Zato se morajo dejavnosti HRM osredotočiti na optimalno duševno in telesno zdravje, emocionalno in spiritualno inteligenco. Dobro zdravje sodelavcev podpira njihovo čustveno prijetno počutje. Njihovo čustveno ravnovesje temelji na njihovi čustveni inteligenci, krepi njihovo subjektivno čustveno dobro počutje in samodeterminacijo.