Towards European Union or Regional Economic Area: Western Balkans at Crossroads - Ǫorraj Gazmend (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Cilj tega članka je premišljati o dilemi, ali bo Evropska unija nadaljevala integracijske procese na Zahodnem Balkanu ali nasprotovala instrumentom regionalnega sodelovanja in pobudam znotraj okvira Zahodnega Balkana. Regionalno ekonomsko območje je analizirano kot bolj nedavna politika Evropske unije do preostalih držav Balkana. Ključno je analizirati idejo za regionalnim ekonomskim območjem, izhajajoč iz dveh ključnih predpostavk: prvič, vzpostavitev regionalnega ekonomskega območja je izvirala iz notranjih izzivov Evropske unije, in drugič, regionalno ekonomsko območje je nastalo kot kreativni pristop Evropske unije v prizadevanjih, da bi našla specifičen model za reforme na Zahodnem Balkanu v okviru regionalnih ustanov. V članku tudi razpravljamo o regionalni trgovini in specifično o vlogi Sveta za regionalno sodelovanje pri koordiniranju teh pobud na Zahodnem Balkanu. Upoštevajoč trenutne izzive Evropske unije in težave držav Zahodnega Balkana pri obvladovanju političnih in ekonomskih problemov se lahko regionalno sodelovanje zdi kot alternativa integracijskemu procesu Evropske unije za Zahodni Balkan. Ključni sklep tega članka je, da Zahodni Balkan potrebuje neposredno podporo Evropske unije, še posebej odkar Svet za regionalno sodelovanje in drugi regionalni instrumenti ne morejo uveljaviti, podpirati in nadzorovati pobud in reform v regiji.