Nationality Diversity of Bank Boards - Nedelchev, Miroslav (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Namen prispevka je izvedba primerjalne študije o nacionalni raznolikosti nadzornih svetov bank. Študija zajema bančno prakso glede raznolikosti sestave nadzornih svetov devetih poslovnih bank v Bolgariji. Podatke primerjamo za podrejene banke v Bolgariji in njihove nadrejene kreditne institucije v matičnih državah. Študija opredeljuje visoko stopnjo nacionalne raznolikosti v obravnavnih podrejenih bankah. Število tujih članov nadzornih svetov je v bolgarskih bankah višje kot v preučevanih nadrejenih kreditnih institucijah. Dobre prakse v zvezi z raznolikostjo v teh organih bolgarskih bank so posledica njihove podrejenosti v evropskih finančnih konglomeratih in so namenjene zmanjšanju konfliktov interesov med agentom in principalom.