How to Reduce Discrimination in the Workplace: The Case of Austria and Taiwan (R.O.C.) - Bobek Vito; Maček Anita; Bradler Sarah; Horvat Tatjana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Preprečevanje diskriminacije na delovnem mestu je izjemno pomembno, saj nima le močnega gospodarskega učinka, temveč zlasti hude posledice za psihološko zdravje posameznikov in lahko povzroči hude bolezni, kot sta depresija in izgorelost. Preprečevanje diskriminacije zahteva večdimenzionalni pristop, vključno s celotno organizacijo in postopkom na sistematičen način. Namen članka je pripraviti predloge za zmanjšanje diskriminacije na delovnem mestu v Avstriji in na Tajvanu. V ta namen je bila izvedena kvalitativna raziskava, ki je pokazala, da so izobraževanje, aktivno pozicioniranje podjetij, vodstvo in skrbna izbira zaposlenih, diskusija in analiza, psihološka podpora, vladne politike, pa tudi vidik jezika in govorjenje o spolu najpomembnejši ukrepi za zmanjšanje ali odpravo diskriminacije na delovnem mestu.