Exchange Rate Pass-Through into Import Prices of Croatia - Kurtović Safet; Šehić - Kršlak Sabina; Halili Blerim; Maxhuni, Nehat (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Ključni cilj tega članka je testirati kratkoročni in dolgoročni vpliv makro dejavnikov in stopnjo učinka prehajanja deviznega tečaja (ERPT) v agregatne in neagregatne uvozne cene industrijskih sektorjev. Študija temelji na modelu Campe in Goldberga (2002) ter Campe in drugih (2005). Učinek prehajanja deviznega tečaja smo določili z uporabo ene enačbe in kointegracijskega pristopa (ARDL), vektorske razčlenitve ter podatkov iz obdobja od 2002Q1 do 2016Q4. Dolgoročno je ERPT popoln za agregatni uvoz in industrijski sektor pijač in tobaka. Kratkoročno je ERPT nepopoln za agregatni uvoz in večino industrijskih sektorjev. Nadalje smo ugotovili, da je stopnja ERPT-ja višja pri heterogenih proizvodih kot pri homogenih proizvodih. Zaradi nedostopnosti podatkov za mikro dejavnike nismo mogli določiti njihovega učinka na uvozne cene. Rezultati naše raziskave lahko pripomorejo k oblikovanju primernih ukrepov ekonomskih politik, ki bodo izboljšali konkurenčnost gospodarstva. Nazadnje je članek identificiral vpliv stopnje volatilnosti ERPT-ja na neagregatne uvozne cene industrijskih sektorjev, ki do zdaj še ni bil zadosti raziskan.