Social Entrepreneurship and Corporate Social Responsibility in the Context of a Moral Economy: Dilemma for Developing Countries (Case of Georgia) - Natsvlishvili Ia (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
V raziskavi, o kateri poročamo, razpravljamo o vlogi socialnega podjetništva kot pomembni značilnosti moralne ekonomije, kot družbenoodgovorni poslovni praksi. Države v razvoju, kot je postsovjetska Gruzija, se v tem razlikujejo od zahodnih držav. Namen prispevka je opredeliti posebnosti socialnega podjetništva in družbene odgovornosti podjetij v gruzijskih podjetjih. Teoretična raziskava vključuje konceptualno analizo obstoječih kvantitativnih in kvalitativnih študij, ki temeljijo na delih uglednih znanstvenikov na področju ekonomije in podjetništva. Moralna ekonomija obravnava poslovne dejavnosti kot družbene storitve. Družbena odgovornost je v podjetjih moralni okvir, ki kaže na obveznost podjetja, da ustvari družbeno korist. Socialno podjetništvo združuje dobre prakse neprofitnih in profitnih dejavnosti za spopadanje z družbenimi potrebami, ki jih vlade in podjetja slabo zadovoljujejo. Socialno podjetništvo je relativno nov fenomen v postsovjetskih državah, kjer nevladne organizacije pomagajo pri reševanju mnogih socialnih problemov, vendar njihova prizadevanja ne zadostujejo. Podjetja morajo najti ravnotežje med prioritetami, ki tvorijo temelje družbene odgovornosti podjetij: poslovnim uspehom, potrebami zaposlenih in okoljsko ter socialno stabilnostjo. V zgodovini ekonomske misli najdemo številne primere, da moralni standardi pospešujejo doseganje stabilnosti družbenoekonomskega sistema na eni, kot tudi dobičkonosnosti podjetij na drugi strani, z makroekonomskimi in mikroekonomskimi pozitivnimi vplivi. Podjetja, ki delujejo v Gruziji, namenjajo sredstva za socialne projekte in dobrodelnost, vendar so tovrstne dejavnosti kaotične. Družbenoodgovorne projekte je treba vključiti v poslovne načrte podjetij. Krepitev družbene odgovornosti podjetij lahko pripomore k razvoju socialnega podjetništva.