Quo vadis Farmer Sales? The Experience of a Survey in Hungary - Bertalan, Laura; Inzsöl, Renáta; Hegedüs, Judit; Jankó Ferenc (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Neposredna prodaja kmetovalcev je na Madžarskem pridobila pomen, kar je sledilo poudarjanju zdravega prehranjevanja in krepitvi prizadevanj za lokalni ekonomski razvoj. V svoji raziskavi smo z anketami in intervjuji proučevali načine, s katerimi lokalno proizvedeno blago doseže potrošnike (npr. kratke oskrbne verige s prehrano) kot tudi spodbude kmetovalcev in potreben napredek. Glede na ključne izsledke so osebni, neposredni odnosi s potrošniki bistvenega pomena za lokalne kmetovalce, medtem ko napredni prodajni kanali na Madžarskem niso razširjeni in razviti. Na tem področju kaže nekaj napredka samo glavno mesto, ki katalizira in spodbuja domači trg in vedenje potrošnikov. Po drugi strani pa starostna struktura lokalnih kmetovalcev in pomanjkanje znanja otežujeta nastanek naprednih prodajnih kanalov. Kakorkoli, obstaja kontinuirana in imanentna potreba po razvoju v tem sektorju, čeprav trenutni pogoji subvencij na žalost ne podpirajo malih lokalnih kmetovalcev.