Development of Trade Relations of Bosnia and Hercegovina with Slovenia: Different Aspects and Characteristics - Brkić, Snježana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Cilj članka je prepoznati značilnosti trgovinskih odnosov Bosne in Hercegovine (BiH) z Republiko Slovenijo (Slovenija), da bi prispevali k določitvi položaja BiH v njeni bilateralni trgovini. Zunanjetrgovinska analiza je izvedena v kontekstu spreminjajočega se trgovinskega režima med dvema državama in s tem vključuje tako institucionalne kot tudi funkcionalne vidike razvoja bilateralnih trgovinskih odnosov. Različni trgovinski kazalniki so izračunani in interpretirani za obdobje 2003–2017 in/ali za izbrana leta, ki so bila specifična zaradi sprememb v institucionalnih predpisih medsebojnih trgovinskih tokov. Raziskovalni rezultati nakazujejo naraščajočo trgovinsko intenzivnost med dvema državama s skoraj uravnoteženimi izvoznimi in uvoznimi tokovi ter s prevladujočo interindustrijsko trgovino. Trgovinski rezultati Bosne in Hercegovine so se znatno izboljšali z naraščajočo znotrajpanožno specializacijo in trgovino. Vendar pa izvozna struktura in vzorec primerjalnih prednosti ne govorita v korist BiH, kar nakazuje na potrebo po izboljšanju položaja države v njeni trgovini s Slovenijo.