Prospects and Challenges of Market Entry for Austrian Companies in an Emerging Market – the Case of Chile - Rotter Stefan; Bobek, Vito; Horvat, Tatjana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
V primerjavi z več drugimi južnoameriškimi državami je Čile geografsko in demografsko precej omejen, vendar je kljub temu drugi najpomembnejši trgovinski in naložbeni partner Avstrije v tej regiji. Namen tega prispevka je iz prve roke pridobiti vpogled v razloge in zaznave o vstopu avstrijskih podjetij na čilski trg. Uporabljen je bil raziskovalni pristop. Opravljenih je bilo trinajst razgovorov z usposobljenimi in izkušenimi osebami, vsebina razgovorov pa je bila kvalitativno analizirana po Mayringu. Čilski trg se zdi privlačna priložnost za avstrijska podjetja, saj se precej dobro uvršča na lestvicah mednarodnega poslovnega okolja. Rezultati prikazujejo številne vidike, ki spodbujajo k vstopu na trg, pa tudi različne odločitve o načinu vstopa, ki temeljijo na mnogih dejavnikih, skupaj s prevladujočim pozitivnim zaznavanjem čilskega poslovnega okolja. Pridobljeni podatki odražajo trenutno poslovno okolje. Več rezultatov verjetno tudi ni mogoče posplošiti za celotno državo, saj je glavno mesto poslovno središče, druge regije Čila pa bi lahko dale različne rezultate. Izzivi so bili opredeljeni z vidika jezika, oddaljenosti, časa, kulture, kadrovanja, kompleksnosti, lokalnih partnerjev in avtohtonega prebivalstva. Čile bi morali dojemati kot zelo razvit trg v nastajanju, kjer je poslovanje dokaj enostavno. Zato država predstavlja zelo privlačno lokacijo v Južni Ameriki z velikim potencialom za avstrijska podjetja.