Entrepreneurship vs. Freelancing: What’s the Difference? - Huđek, Ivona; Tominc Polona; Širec Karin (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Razvoj internetne tehnologije ob koncu 20. stoletja in njeno vključevanje v poslovni sektor sta privedla do pojava digitalnih delovnih platform, ki povzročajo reorganizacijo delovnih dogovorov z usklajevanjem povpraševanja in ponudbe blaga in storitev, znane kot »gig ekonomija«. »Gig ekonomija« zajema gospodarske dejavnosti ali ureditve dela, povezane z izvajanjem zelo kratkoročnih nalog, ki jih olajšujejo digitalne platforme. Te oblike vključujejo freelance delo, začasno delo, delo na zahtevo in pogodbeno delo. Naš prispevek se osredotoča na novo, rastočo delovno silo – freelancerje. Freelancerji pripadajo samozaposleni kategoriji podjetniške dejavnosti, ki ne zaposluje delavcev, plačuje lastne davke, delajo pa na projektih za več strank in na daljavo, običajno od doma. Glede na različne vire in ugotovitve jih lahko opredelimo tudi kot podjetnike, samostojne podjetnike, digitalne mikropodjetnike, hibridne podjetnike/zaposlene, kakor tudi kot morebitne potencialne podjetnike ipd. Namen prispevka je preučiti odnos oz. razmejitev med freelancerji in podjetniki. Cilj prispevka je na podlagi pristopa pregleda obstoječe literature preučiti in poudariti ključne podobnosti in glavne razlike med freelancerji in podjetniki ter tako najti odgovor na ključno raziskovalno vprašanje, ali se lahko freelancerji štejejo med podjetnike ali ne? Poleg tega prispevek ponuja vpogled v samostojno delo ter poudarja prednosti in glavne izzive, s katerimi se freelancerji srečujejo na trgu dela.