STEM on Demand – Can Current State of Higher Education Infrastructure Meet Expectations? - Jahic Hatidza; Pilav-Velic Amila (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Eden največjih izzivov, s katerimi se sooča izobraževalni sistem v Bosni in Hercegovini, je premostitev vrzeli med trenutnim stanjem visokega šolstva in povpraševanjem po raziskavah, inovacijah in učnem načrtu za NA-MA (naravoslovje, tehnika, inženiring, matematika). Visokošolske ustanove se soočajo s slabo infrastrukturo raziskav in razvoja, medtem ko se podjetja spopadajo z omejenimi sredstvi in pomanjkanjem internih raziskovalcev, kar vpliva na njihove zmožnosti izkoriščanja univerzitetnega znanja in raziskav, ki bi lahko privedlo do nadaljnjega sodelovanja in inovacij znotraj NA-MA. Univerze veljajo predvsem za vire bodočih zaposlenih in tudi za vire znanja in inovacij. Cilj študije je podati pregled in sistematično analizo trenutnega stanja znanstvene in raziskovalne infrastrukture ter kadrov v javnih in zasebnih univerzah na območju kantona Sarajevo. To je bilo izvedeno z uporabo primarnih podatkov, zbranih s pomočjo polstrukturiranih intervjujev in obsežnega samoocenjevalnega vprašalnika, s katerimi smo identificirali področja, kjer so potrebne nadaljnje reforme in investicije. Izvedena je bila tudi analiza sekundarnih virov podatkov, kot so veljavni strateški dokumenti in obstoječa vrednotenja izobraževanja. Posledično ima ta študija številne praktične vidike, vključno s priporočili glede politike na področjih, kot so visoko šolstvo, raziskovalna infrastruktura in akademska odličnost, sodelovanje z zasebnim sektorjem in izboljšave informacijske infrastrukture.