Industry 4.0 and Current Competencies - Beke, Eva; Horvath, Richard; Takacs-Gyorgy Katalin (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Vrzel med visokošolskimi sistemi in potrebami ter povpraševanjem na trgih dela je vedno večja. Mnogi današnji študentje bodo delali na delovnih mestih nove vrste, ki so se šele začela oblikovati ali sploh še ne obstajajo. Zaradi tega bodoči delavci v naslednjih letih potrebujejo tako digitalne kot socialno-čustvene veščine. Ta nova usposobljenost bo omogoča- la, da bo zaposleni uspešen na delovnem mestu, kjer bo moral za doseganje ciljev podjetja sodelovati v skupinah – tudi z različnimi generacijami. Namen tega prispevka je predstaviti rezultate raziskave o sodobni usposobljenosti, ki proučuje dva vidika: na eni strani ugotavlja, kakšna so pričakovanja zadevnih podjetij, na drugi strani pa, kako študentje vidijo svo- je znanje in vrednost na prihodnjih delovnih mestih ter kako se z novo zahtevo spopadajo akademski krogi. Za to analizo smo opravili poglobljene pogovore z ustreznimi subjekti in na osnovi vprašalnika pridobili mnenja inženirstva na Uni- verzi Óbuda. Na podlagi njihovih odgovorov in nadaljnjih raziskav si prizadevamo, da bi vključili mednarodna podjetja, ki bi temeljiteje sodelovala z našim visokošolskim sistemom bodisi s širitvijo praktičnega izobraževanja na kraju samem bodisi s povabilom na našo univerzo za predavanje prihodnjim inženirjem.