The Importance of Corporate Governance of Banks Concerning the Ownership in the International Environment - Festić, Mejra; Črepinko Polona; Bratina, Borut (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Analiza dejavnikov korporativnega upravljanja je razdeljena na štiri tematske sklope. V prvem delu korporativno upra- vljanje opredeljujemo kot del širšega gospodarskega okvira. Drugi del obravnava načela korporativnega upravljanja. V tretjem delu opredeljujemo in ocenjujemo razmerje med indeksom korporativnega upravljanja in posameznimi kazalniki (kazalnik zavezanosti, preglednosti in razkrivanja, skrb za partnerje ter nadzor in revizija) glede lastništva. Analiza je narejena za države Srednje in Vzhodne Evrope. Višja raven tujega lastništva ima pozitivno korelacijo z indeksom korpo- rativnega upravljanja podjetij, na drugi strani pa povezava med državnim lastništvom in indeksom korporativnega upra- vljanja ni jasna. Preprečevanje slabih bančnih praks ni le v nadzornih funkcijah, temveč tudi v splošni korporacijski kulturi, kulturi prevzemanja tveganj in kulturi ter družbenem dojemanju vodstvenih položajev ne glede na lastniško strukturo.