The Simplification of Public Administration: A Managerial Perspective - Modugno Guido; Bertoni, Michele; De Rosa Bruno (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Prispevek obravnava vprašanje kompleksnosti upravnih procesov javnih ustanov: preučujejo se zlasti računovodske rutine in procesi. Dejavnost zalednih pisarn, čeprav imajo pri zagotavljanju javnih storitev samo podporno vlogo, absorbira pomemben del sredstev javnih ustanov. Cilj prispevka je analizirati dejavnike, ki prispevajo k izboljšanju kompleksnosti teh dejavnosti. Delo temelji na poglobljeni analizi dveh italijanskih javnih organizacij: univerze in ASP (agencije za storitve osebam). Italija predstavlja zanimiv kontekst, saj so bile v državi politike poenostavitve sprejete na ravni centralne vlade in tudi v določenih sektorjih javne uprave, vendar pa so na institucionalni ravni pobude za poenostavitev odvisne od pobude ene same organizacije. Iz primerov, opisanih v prispevku, je razvidno, da kompleksnost izhaja iz potrebe po inšpekcijskem nadzoru (kar je značilno za pravo) in iz obsega zahtevanih informacij (kar je značilno za študije menedžmenta) za različne deležnike in na različnih, vendar povezanih ravneh. Prispevek nakazuje, da imajo znanstveniki s področja javnega menedžmenta priložnost in dolžnost prispevati na tem področju.