Exploring Emerging Markets’ Demographic and Macroeconomic Dynamics and the Middle Class Growth: The Case of China and India - Korez Vide Romana; Zavrl, Irena; Hunjet, Anica (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Politični, gospodarski in družbeni tranzicijski procesi nastajajočih trgov so privedli do spremenjenih demografskih trendov in nove makroekonomske dinamike v teh gospodarstvih. Te spremembe so sprožile rast srednjega družbenega razreda, ki je postal bistven dejavnik privlačnosti nastajajočih trgov za prodajne in proizvodne aktivnosti tujih podjetij. Namen tega članka je analizirati demografske in makroekonomske trende Kitajske in Indije v desetletjih pred krizo COVID-19, da bi ocenili njihovo vlogo pri rasti srednjega družbenega razreda in posledični privlačnosti teh dveh pomembnih nastajajočih trgov za tuja podjetja. Izsledke naše raziskave oblikujemo na obsežnih teoretičnih osnovah in empirični analizi izbranih demografskih in makroekonomskih kazalnikov, povezanih z rastjo srednjega družbenega razreda. Ugotovili smo, da je Indija v opazovanih obdobjih glede demografske tranzicije in makroekonomske dinamike znatno zaostajala za Kitajsko. Kitajska je uveljavila radikalen demografski prehod. Primerjalna analiza makroekonomske dinamike je pokazala trdno vodstvo Kitajske na področjih gospodarske rasti, mednarodne trgovinske in investicijske odprtosti, tehnološkega napredka, zaposlenosti, strukture outputa, domačih investicij, urbanizacije in rednih zaposlitev. Posledično smo ocenili nižjo rast indijskega srednjega družbenega razreda in njegov manjši pomen pri odločitvah tujih podjetij za vstop na indijski trg. Ugotovitve so prinesle nekaj implikacij za mednarodne menedžerje pri segmentiranju in izbiranju ciljnih tujih trgov.